اخبار

3 داستان علمی 2021

1.انسان ها بر تکامل حیوانات تأثیر می گذارند

تحقیقات جدید منتشر شده در سال جاری نشان می دهد که انسان ها به طور مستقیم و غیرمستقیم بر چگونگی تکامل حیوانات تأثیر گذاشته اند. در احتمالاً بدترین نمونه تأثیر انسان بر تکامل حیوانات، یک مطالعه علمی افزایش شدید فیل های آفریقایی بدون عاج را پس از سال ها شکار غیرقانونی نشان داد. در طول جنگ داخلی موزامبیک از سال 1977 تا 1992، شکارچیان غیرقانونی بسیاری از پستانداران غول پیکر را با عاج کشتند که آن دسته از ماده‌هایی که دندان‌های بلند عاج نداشتند، ژن‌های خود را منتقل می‌کردند. قبل از جنگ، 20 درصد بدون عاج بودند. اکنون، تقریباً نیمی از فیل‌های ماده بدون عاج هستند. مردانی که دارای ساختار ژنتیکی بدون عاج هستند، احتمالاً قبل از تولد می میرند. و کشتن حیوانات تنها راهی نیست که انسان ها بر تکامل تأثیر می گذارند. یک مطالعه بزرگ در Trends in Ecology and Evolution نشان داد که حیوانات در حال تغییر شکل برای مقابله با افزایش دما هستند. برای مثال، در دوره‌های زمانی مختلف، خفاش‌ها بال‌های بزرگ‌تری داشتند و خرگوش‌ها گوش‌های بلندتری جوانه زدند – هر دو احتمالاً گرمای بیشتری را در هوای اطراف پخش می‌کنند. شواهد بیشتری در همین راستا در اواخر سال در Science Advances منتشر شد. یک مطالعه 40 ساله بر روی پرندگان در بخش دست نخورده و دورافتاده جنگل های بارانی آمازون نشان داد که 77 گونه به طور متوسط ​​وزن کمتری داشتند و بسیاری از آنها بال های بلندتری نسبت به گذشته داشتند. دانشمندان گفتند که این تغییرات احتمالاً به دلیل افزایش دما و تغییرات بارندگی رخ داده است.

قرص های ضد ویروسی که با کووید مبارزه می کنند نتایج امیدوارکننده ای را نشان می دهند تحقیقات جدید منتشر شده در سال جاری نشان می دهد که انسان ها به طور مستقیم و غیرمستقیم بر نحوه تکامل حیوانات تأثیر گذاشته اند. در احتمالاً بدترین نمونه تأثیر انسان بر تکامل حیوانات، یک مطالعه علمی افزایش شدید فیل های آفریقایی بدون عاج را پس از سال ها شکار غیرقانونی نشان داد. در طول جنگ داخلی موزامبیک از سال 1977 تا 1992، شکارچیان غیرقانونی بسیاری از پستانداران غول پیکر را با عاج کشتند که آن دسته از ماده‌هایی که دندان‌های بلند عاج نداشتند، ژن‌های خود را منتقل می‌کردند. قبل از جنگ، 20 درصد بدون عاج بودند. اکنون، تقریباً نیمی از فیل‌های ماده بدون عاج هستند. مردانی که دارای ساختار ژنتیکی بدون عاج هستند، احتمالاً قبل از تولد می میرند. و کشتن حیوانات تنها راهی نیست که انسان ها بر تکامل تأثیر می گذارند. یک مطالعه بزرگ در Trends in Ecology and Evolution نشان داد که حیوانات در حال تغییر شکل برای مقابله با افزایش دما هستند. برای مثال، در دوره‌های زمانی مختلف، خفاش‌ها بال‌های بزرگ‌تری داشتند و خرگوش‌ها گوش‌های بلندتری جوانه زدند – هر دو احتمالاً گرمای بیشتری را در هوای اطراف پخش می‌کنند. شواهد بیشتری در همین راستا در اواخر سال در Science Advances منتشر شد. یک مطالعه 40 ساله بر روی پرندگان در بخش دست نخورده و دورافتاده جنگل های بارانی آمازون نشان داد که 77 گونه به طور متوسط وزن کمتری داشتند و بسیاری از آنها بال های بلندتری نسبت به گذشته داشتند. دانشمندان گفتند که این تغییرات احتمالاً به دلیل افزایش دما و تغییرات بارندگی رخ داده است.

2.قرص های ضد ویروسی که با کووید مبارزه می کنند نتایج امیدوارکننده ای نشان می دهند

تقریباً یک سال پس از انتشار آزمایش‌هایی که دانشمندان موفقیت واکسن‌های mRNA را در مبارزه با کووید منتشر کردند، مرک نتایج آزمایش موقت امیدوارکننده‌ای را از آزمایش فاز سوم یک قرص ضد ویروسی منتشر کرد. در اول اکتبر، غول داروسازی داده‌هایی را ارائه کرد که نشان می‌داد مولنوپیراویر می‌تواند بستری شدن در بیمارستان را به نصف کاهش دهد. ده روز بعد، این شرکت نتایج را به FDA به امید استفاده اضطراری ارائه کرد. در اواسط نوامبر، بریتانیا از ایالات متحده پیشی گرفت و مجوز درمان را صادر کرد. در اواخر نوامبر، مشاوران FDA مجوز اورژانسی برای این قرص را توصیه کردند، اگرچه تا کنون نشان داده شده بود که این قرص مرگ و میر یا بیماری را 30 درصد کاهش می دهد و نه 50 درصد. این دارو باید – چهار قرص در روز به مدت پنج روز – از پنج روز پس از ظهور علائم شروع شود. این با اختلال در توانایی SARS-CoV-2 برای تکثیر موثر در داخل سلول انسانی عمل می کند.

مولنوپیراویر تنها داروی ویروسی با نتایج مثبت نیست. در ماه نوامبر، فایزر اعلام کرد که قرص ضد ویروسی خود، Paxlovid، در برابر کووید شدید موثر است. تا دسامبر، این غول دارویی نتایج نهایی را به اشتراک گذاشت که خطر بستری شدن در بیمارستان و مرگ را تا 88 درصد در یک گروه کلیدی کاهش داد. اخبار مربوط به هر دو قرص مورد استقبال قرار گرفت، زیرا انتظار می‌رود که آنها علیه همه نسخه‌های ویروس از جمله Omicron عمل کنند. اگرچه این داروها به اندازه واکسن‌ها پیشرفت بزرگی ندارند، اما دکتری که برای نیویورکر می‌نویسد آنها را «مهم‌ترین پیشرفت دارویی بیماری همه‌گیر» نامید. بسیاری از کشورهای ثروتمند قبلاً با قراردادهایی برای مولنوپیراویر موافقت کرده اند و بنیاد گیتس متعهد شد 120 میلیون دلار برای کمک به رساندن این قرص به کشورهای فقیر کمک کند. در صورت تایید و توزیع سریع و کافی، داروهای ضد ویروسی خوراکی را می توان در مکان هایی مانند آفریقا که واکسن وجود ندارد، تجویز کرد. این قرص ها علاوه بر ماسک و واکسن، ابزار مهم دیگری در مبارزه با کووید هستند.

3.تلسکوپ فضایی جیمز وب ممکن است بالاخره پرتاب شود

تلسکوپ فضایی جیمز وب، قوی‌ترین تلسکوپ فضایی ساخته شده تا کنون، قرار است در اواخر دسامبر پرتاب شود – در انتظار یک تاخیر دیگر. اگر این خبر طولانی به نظر می رسد، به این دلیل است که چنین است. ناسا، آژانس فضایی کانادا و آژانس فضایی اروپا کار بر روی این فضاپیما را در سال 1996 آغاز کردند و انتظار می‌رفت که در سال 2007 پرتاب شود و با هزینه 500 میلیون دلاری وارد بازار شود. این کاردستی بارها از جمله چندین بار در سال جاری به تعویق افتاده است و هزینه نهایی آن بیش از 9 میلیارد دلار بیش از بودجه خواهد بود. اما بسیاری از دانشمندان می گویند که تلسکوپ ارزش صبر و هزینه را دارد، زیرا می تواند کارهایی را انجام دهد که تلسکوپ فضایی هابل نمی تواند انجام دهد. این به اخترشناسان کمک می کند تا چگونگی شکل گیری کهکشان های اولیه را کشف کنند، نشانه های احتمالی حیات در سیارات دیگر را شناسایی کنند و تولد ستارگان را تماشا کنند. با نزدیک شدن به تاریخ پرتاب، جامعه نجوم بسیار هیجان زده است، اگرچه انتظار آنها به پایان نخواهد رسید. این تلسکوپ شش ماه در فضا طول می کشد تا خود را برای کار آماده کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا